A tequila az elmúlt években elképesztő iramban tört be a prémium italok ínycsiklandó világába, hazai viszonylatban azonban a legtöbben még mindig csak egy tipikusan egyszerű és erős partigyorsító italnak tartják és a só-tequila-citrom háromszögben definiálják.

A tequila nem egyszerűen a pusztán kék agave növényből nyert ital, hanem egész Mexikó esszenciája, amely világszerte a legmagasabb szinten reprezentálja a mexikói kultúrát és tradíciót. Eleinte Mexikóban is kemény és erős röviditalnak számított, a mexikói forradalom éveiben hagyományosan sóval és citrommal itták. Hogy miért? Mert a só beindítja a nyáltermelődést a szájban, ami segít egyensúlyba hozni az alkohol hatását a szájpadláson. Rögtön utána felhajtották a tequilát, a végén pedig citromcseppeket ittak, hogy lágyítsák a kemény ízélményt. Most már viszont a tequila annyira prémium minőséget képvisel, hogy igazából nincs is szükség a citromra és a sóra.

Prémium tequila Tres Mujeres

Ezért is nem véletlen, hogy egyre több híresség lát a tequilában remek befektetési lehetőséget: George Clooney és a Casamigos tequila sikerei után Eva Longoria (Casa del Sol tequila), Dwayne „The Rock” Johnson (Teremana tequila), Rita Ora (Próspero tequila) és még sokan mások fogtak bele a tequilafőzésbe, mi pedig ezt duplán is ünnepeljük.

A tequilának 2 világnapja van

Az ismertebb nemzetközi tequila nap július 24-ére esik és az Egyesült Államokban alapították. Mexikónak, a tequila bölcsőjének azonban érdekes módon nem volt saját ünnepnapja, ezért a mexikói tequilakamara egyik tagja, Karina Sanchez elkezdte azt szorgalmazni. Összeállt a mexikói kormánnyal, és 2019-ben megalapították a mexikói tequila napot, amely minden évben március harmadik vasárnapjára datálódik és ilyenkor országszerte tequilaünnepet tartanak.

További érdekességek a tequiláról

Ez a méltán híres ital származási helyéről, a mexikói Jalisco állambeli Tequila nevű településről kapta a nevét, ahol még a XVI. században kezdték meg az égetett szesz gyártását. A tequila elnevezés eredetvédelmét több nemzetközi egyezményben is rögzítették.

A tequila 1974-ben megkapta az eredetmegjelölést (Designation of Origin, avagy apelation de controlee) a Bordeaux, a Bourbon vagy a Cognac italokhoz hasonlóan. A mexikói szövetségi kormány szigorú követelményeket állított fel a tequila termelésére, amelyek az ital ellenőrzött minőségét garantálják.

Tequila Jalisco Mexikó

A tequila készítéséhez használt kék agave egyike a Mexikóban élő több mint közel 140 agavé fajnak (bizonyos források szerint összesen 166 féle agávé létezik a világon). Ezek a növények átlagosan 8-14 évig élnek a talajtól, éghajlattól, időjárástól és termesztési körülményektől függően, a tequilakészítéshez pedig a 8-10 éves egyedek a legjobbak.

A kék agávé töve cukorban gazdag, így ezt erjesztik és párolják a tequilához, a nehézség csupán annyi, hogy agavét csak a világ öt régiójában lehet termeszteni. A mexikói törvények értelmében ugyanis tequila csak Jalisco állam teljes területén, valamint további 4 mexikói állam, Guanajuato, Michoacán, Nayarit és Tamaulipas egyes községeiben állítható elő.

Tények és tévhitek a tequiláról

Az üvegeken rendre feltűnő kaktusz miatt sokan úgy hiszik, hogy a tequila kaktuszból készül. Ez a kaktuszra némileg emlékeztető agavé valójában a spárgafélék tagja, és a levelei lándzsásak, az élük szúrós.

Jimadors tequila

A tequilának nincs köze az ananászhoz sem. A tévedés az alábbiak miatt fordulhat elő: Az agavét egy speciális eszközzel, a Coa de jima nevű machete-vel aratják le az emiatt Jimadors néven emlegetett aratók. Amikor kivágják a kék agavét, majd a közel kétszáz „levelet” lenyesik a központi rész, azaz a „szív” körül, egy kifejlett, ananászra (piña) emlékeztető formát kapunk. Ebből készül a tequila. A piña többnyire 40-140 kg, az italhoz rendszerint a 45-50 kilogrammos vagy kisebb példányokat használják, 1 liter tequila előállításához pedig átlagosan 7 kg piña szükséges.

Agave pina

A tequila erősebb, mint a pálinka, gondolják, de igazából az alkoholtartalma 30-40 százalék közötti. Sokkal fontosabb jellemző azonban a címkén található “100% agave” vagy a “100% agave azul” jelölés, amely azt jelenti, hogy a tequila 100 százalékban kék agavéból készült és a kormány által ellenőrzött mexikói termék. Amennyiben ez a felirat nem szerepel a címkén, úgy a tequila készítéséhez – megengedett módon – az agavé cukortartalmán kívül egyéb cukrot is használtak, így viszont az agavé már nem tud 100 százalékos lenni.

Egyéb érdekességek a tequiláról

  • Több mint kétezer féle tequila van a világon.
  • Bármilyen furcsának is tűnik, a tequilát – a borokhoz hasonlóan – ugyanúgy lehet ételekhez társítani. A mexikói jellegű ételekhez egyértelműen illik, a többi ételnél pedig azt kell végiggondolni, hogy mennyire intenzív ízű az étel, édes, sós, keserű, savanyú, zsíros vagy olajos-e, mennyire súlyos, nehéz, illetve hogyan készítették el (párolt, sült, stb.)
  • A világ legismertebb tequila alapú koktélja a Margarita, a legautentikusabb mexikói tequilakoktél pedig a Paloma, amely a grépfrút-szóda kombónak köszönhetően kellemesen frissít is.
  • Érlelési szempontból több fajtát is megkülönböztetünk. A blanco vagy plata (fehér vagy ezüst) tequila érleletlen, ízesítetlen, a joven vagy oro tequila (fiatal vagy arany) viszont lehet érleletlen és érlelt tequila keveréke is, de leggyakrabban olyan érleletlen párlat, melyet az érlelt tequiláknál használt adalékokkal „finomítanak”.
  • A reposado (pihentetett) tequilát legalább 2 hónapig vagy legfeljebb 1 évig érlelik tölgyfahordóban, így íze gazdagabb, komplexebb. Az añejo (érlelt) tequilát már 1-3 évig, míg az extra añejo (különösen sokáig érlelt) tequilát legalább három évig érlelik.

Tequila tölgyfahordóban érlelt

Ha tetszett ez a blogbejegyzés, csekkold videóinkat is youtube csatornánkon, exkluzív tartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess minket az Instagramon!