Talán nincs olyan ember e kerek földtekén, akit a latin-amerikai konyha ízvilága, az ottani fűszerek csodája ne venne le a lábáról, jobban mondva a gyomráról. Igaz, ezen belül is roppant karakteres ízeket különböztethetünk meg egymástól, de a fűszeres finomságok közül két nemzet ízei mégiscsak kiemelkednek: a kubai és mexikói ételeké!

Persze a fenti sorokban olvasható némi költői túlzás, de ettől függetlenül nem tagadhatjuk, hogy bizonyos jellegzetes ízek és alapanyagok hatással vannak ránk. Olyan fűszerek, amelyek megízlelésekor vakon is tudjuk, ez egy francia műremek, egy olasz ízbomba vagy épp egy isteni mexikói csemege!

Fűszerek Kubában

Miért fűszer a fűszer?

Tudtad, hogy a “fűszer” elnevezés eredete a középkori latin “species” szóból ered, ami „árut” vagy „készletet” jelentett? Ez a latin “species” szó volt az alapja annak a “species aromaticae” kifejezésnek, amely szó szerint „illatos áru”-t vagy „illatos készletet” jelentett, utalva a fűszerek jellegzetes aromájára és ízére. Az idők során ez az elnevezés rövidült le a mai “spice” (fűszer) szóvá, melyet azután nemcsak a fűszerekre, hanem számos más ízesítőre is használunk.

Nacho vezényletével össze is szedtem hát azokat a fűszereket, amelyek ínycsiklandóvá varázsolják a kubai és a mexikói fogásokat. Ilyenek lesznek például a citrusfélék… Bizony, igazi esszenciaként tartják őket számon.

Őszi tippek citrusfélék

Mert Kubában a fűszereknek a savakról is gondoskodniuk kell

Elmondhatjuk, hogy a kubai konyhában előszeretettel használják a lime-ot, a citrom és narancsféléket – a gyümölcsök levét és héját egyaránt – a húsok pácolására, afféle marinádként. Ezt megfigyelhetted a kubai karácsonyi sertéssültről írt cikkünkben is, ahol a recept egyik fő összetevője épp a lime- és a narancslé.

Emellett az autentikus kubai ízvilág kialakításában nagy szerepet játszik még a babérlevél, a koriander (levél és mag formájában egyaránt), a római kömény, no meg persze a só és a bors is, ahogy ezt a ropa vieja esetében is megtapasztalhattad.

A kubai kulináris örömök szerves részét képezi még az elmaradhatatlan fokhagyma és vöröshagyma párosa is. Nemcsak az ízükkel járulnak hozzá az élményekhez, de textúrájukban is: minden ételt ellenállhatatlanul szaftossá varázsolnak – ha jól bánunk velük.

Kubai fűszerek

Tényleg más a kubai konyha?

Az autentikus ízek és fűszerek megismerése éppen ezért egy igazi gasztronómiai utazás, amely kinyitja az ajtót egy másik kultúra ízvilágához. Az elénk táruló lehetőségek megérintik a lelkünket és persze az érzékszerveinket, amelyekkel közelebb kerülünk egy-egy távoli ország megismeréséhez is.

Érdekes azonban, hogy Nacho szerint – a pirospaprikát leszámítva– talán nincs is olyan nagy különbség a magyar és a kubai ízvilág között. Igaz, ő azért még egy kis oregánóval és koriandermaggal is megbolondítja az ízeket, meg ott van még a főzőbanán, a friss tengeri halételek és a congri … Szóval de, szerintem van különbség, és érdemes is kipróbálnod a kubai konyhát.

A fűszerekkel azért Mexikóban sem spórolnak

Persze Mexikó esetében mindenki rögtön a chilipaprikára asszociál, meg a chilis babra, de a mexikói konyha ennél sokkal többről szól. Ráadásul nem egyféle chilipaprikáról, hiszen számtalan méretben, színben, illetve fajtában termelik. Ezzel kapcsolatban máris adnánk egy tanácsot: ha valami igazán erősre vágysz, akkor bármilyen chilihez is férsz hozzá, válaszd a kisebbet, azok az igazán erősek.

Tény ugyanakkor az is, hogy a mexikói konyha nem spórol a zöldfűszerekkel sem. Előszeretettel használják a kakukkfüvet, a mexikói oregánót, a bazsalikomot, zsályát, mentát, koriandert, hogy a főzés során kicsit felfrissítsék velük az ízeket.

Fűszerek Kubában és Mexikóban

A hagyományosabb fűszerezéseket tekintve az őrölt koriander, a szegfűbors, a kakaó, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg és a római kömény az, ami felteszi az elkészült ételkölteményekre az ínycsiklandó koronát. Ezek a fűszeres ízek egyébként a fajitasban és a quesadillában is visszaköszönnek, csak győzd megkóstolni őket!

Ha rád tört esetleg az ellenállhatatlan vágy, hogy megkóstold ezeket a karibi – latin-amerikai finomságokat, ne fogd vissza magad! Kérj ajánlatot Chef Nachotól és a Los Carballostól, akár privátséfre, akár vacsorapartira, céges csapatépítőre vagy ha esküvőre szeretnéd megrendelni ezeket az isteni ízeket!

Ha tetszett a kubai és mexikói fűszereket bemutató blogbejegyzés, csekkold videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess minket az Instagramon!