Amikor külföldön élsz, távol a hazádtól, rengeteg új kihívással és változással kell szembenézned. Nacho több országban is élt, mielőtt Budapestre költözött. Nem számított azonban az ezer helyen szerzett tapasztalata, vagy az, hogy rutinos újrakezdő, hiszen minden új ország egyfajta „kulturális sokk”. Beilleszkedni egy idegen világba ugyanis rengeteg kihívással jár, még akkor is, ha alapvetően nyitott ember vagy. A piacon is.

Nacho idetelepedése előtt sohasem járt Magyarországon. 2012-ben lépte át a határt és jó néhány hónapjába telt, mire igazán otthonosan érezte magát Budapesten. A legtöbb dolog teljesen különbözött neki az addig megszokottaktól és rengeteg újdonságot kellett megtanulnia arról, hogyan működnek nálunk a dolgok.

A megfelelő piac megtalálása

Természetesen a gasztronómián keresztül kezdte az ismerkedést az itteni léttel és az emberekkel is, komoly fejtörést azonban az okozott neki, hogyan ötvözze a saját hagyományait, gasztrokultúráját az ittenivel. Nem beszélve arról, hogy a karibi alapanyagok beszerzése egyáltalán nem volt egyszerű akkoriban.

Kedvenc piac Budapesten

Egy dolgot azonban biztosan tudott: Magyarországon is el akarta (és el akarja készíteni most is) azokat az emlékeket idéző ízeket, amelyeket gyermekkorából megőrzött. Éppen ezért minden szabad idejében a város utcáit rótta és rója helyi piacok és autentikus élelmiszerboltok után kutatva.

A kedvenc piac

Nacho kedvenc beszerzőhelye– a speciális boltok mellett – a Fővám téri Vásárcsarnok lett, ahol már sok árussal „puszipajtások” és akikhez szívesen is jár vissza, mert mindig friss portékával látják el. Ez neki nagyon fontos, hiszen mind a céges, mind a magánrendezvényeinken csak és kizárólag friss áruval dolgozunk.

Mára már igazi nemzetközi konyhát viszünk azonban itthon is, hiszen a kubai és mexikói ételek jól megférnek a magyar konyha remekeivel, Nacho pedig tökéletesen ötvözi is ezt a kultúrkavalkádot a tűzhelyen.

Fővám téri Vásárcsarnok

Piacozni menő

De hogy a kultúrsokk valóban kultúrsokk legyen, ázsiai üzletekbe is elmegyünk, mert fűszerekből soha nem lehet elég itthon, mi pedig szeretünk minden eshetőségre felkészülni.

Sokszor kapunk ugyanis olyan felkéréseket, ahol speciális igényeknek kell megfelelnünk, ezért azon túlmenően, hogy vannak mentes ételeink, örömmel kísérletezünk más hagyományok ízvilágaival is. A fő vonalunk azonban a latin kultúra marad és mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy a fejekben Mexikó kapcsán ne csak a csilis bab, Kuba hallatán pedig csak a szivar legyen a fő említésre méltó dolog. Ehhez pedig nálunk alap a „piacozás”.

Ahogyan a bevásárlási tippeket adó cikkünkben is írtuk, piacozni mindenhol menő, hiszen nemcsak hasznos, de igazán különleges élmény is! Voltunk már a La Boquerián, Barcelona legnyüzsgőbb piacán is, ahogyan a Mercado da Ribeira vásárcsarnokban is, Lisszabonban. Megvan azonban a TOP 3 speciális boltunk is Budapesten, ahonnan a főzőbanánt, a maniókát, a fekete babot vagy a karibi konyhából nélkülözhetetlen fűszereket szerezzük be.

Fűszerek piacon

Piaci beszerzési helyeink

  • A ritkaságszámba menő fűszerektől kezdve a tésztákon, chiliszószokon és édességeken át az Ázsia Boltban például minden megtalálható. Olyan, mint egy egzotikus sziget. Ha otthon kifogyunk valamiből, csak eljövünk ide és válogatunk az alapanyagok legszélesebb kínálatából.
  • A Szép Kis India szintén az egyik kedvenc helyünk. A hagyományos indiai, afrikai, délkelet-ázsiai és dél-amerikai finomságokkal teli üzletben különböző rizsfajtákat, fűszereket, szószokat és félkész ételeket kínálnak. Ez az egyik főzőbanán beszerző helyünk is. 
  • A Kohinoor Bazárban szinte minden nehezebben beszerezhető alapanyag megtalálható. Ide menj, ha yuca-t, azaz maniókát szeretnél készíteni, de szinte mindig kapható náluk főzőbanán, emellett quimbombó, malanga, fekete bab, kókusztej, sűrített tej, valamint rettentő sokféle fűszer is.
  • És persze a Vásárcsarnok…

… az emberek, ízek, illatok és hangok kavalkádja. Igazi turistaparadicsom, de nem a szokásos szuvenír-fetisiszta módon. Valódi magyar paprika, gyümölcsök, zöldségek, bor, pálinka, szalámi, húskészítmények… hmmm. Rengeteg helybéli is itt intézi a rendszeres bevásárlását. A bevásárlókocsit húzó idős hölgyek, fiatal háziasszonyok, sőt még a hivatásos szakácsok is. Ahogyan Nacho. De ezt már tudod.

Ha tetszett ez a blogbejegyzés, csekkold videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess minket az Instagramon!