Vajon milyen vasárnapi ebéd kerül egy vérbeli kubai chef asztalára Magyarországon? Hazánkban a húsleves – rántott hús kombó teljesen megszokott hétvégén, de mi a helyzet egy kubai-magyar családban? Vajon ölre megyünk Nachoval a saját hagyományainkért? A vasárnap ugyanis szent és sérthetetlen, így biztosan nemcsak mi, hanem te is szereted megadni a módját.

Induljunk ki abból, hogy a hét fénypontja a legtöbb családban a vasárnap. A szorgos-dolgos munkanapok után jól esik egy kicsit megpihenni a terített asztal mellett, a családok és a barátok körében. Ilyenkor szoktuk meglátogatni a nagyit, jól teletömjük magunkat a vasárnapi ebéddel, levezetésnek pedig sétálunk vagy csak beszélgetünk egy jót.

Hunyd be egy pillanatra a szemed, és emlékezz vissza a nagymamád konyhájára: a diszkréten rotyogó fazekakból mennyei illatok szálltak fel, míg a kockás konyharuhával letakart tepsi alól az ellenállhatatlannak tűnő almás pite kellette magát.

Aztán felcsengett végre a vasárnapi ebédet jelző harangszó, a család letelepedett a szépen megterített asztal köré, ahol áhítatos csendben vagy épp – a vérmérséklettől függő – kaotikus hangzavarban várták a tányérjukra kerülő pompás falatokat.

Vasárnapi ebéd

Mi a helyzet a Los Carballos vasárnapi ebédjével?

Nos, nincs ez másként nálunk sem. A különbség talán „csak” annyi, hogy a nagyi helyett Chef Nacho készíti a fogásokat. Az edények, a fakanalak és a tálaló eszközök szimfóniája belengi az egész konyhát (na jó, hívhatod szimplán edénycsörömpölésnek is), aztán egy kavarás itt, egy másik kavarás ott, a kettő között pedig ellenállhatatlan latin muzsika szól. Igen, előfordul, hogy nem csak a kanalak köröznek, hanem mi is lejtünk egyet a konyhában…

Persze ez a táncos játék is csak addig tart, amíg a kubai konyhára jellemző fűszeres, aromás, mégis friss illatok vissza nem csábítanak bennünket az étkezőasztalhoz még egy és még egy utolsó utáni falatért. De vajon milyen falatokért?

Most már biztosan te is kíváncsi vagy arra, hogy melyek azok a fejedelmi fogások, amelyek Chef Nacho vasárnapi ebédjein ilyen fergeteges hangulatot teremtenek. Mutatjuk is a menüt.

vasárnapi ebéd ropa vieja

Magyar hagyományok kubai módra

Ahogyan vasárnap „illik”, nálunk is van első és második fogás, amelyet természetesen egy isteni desszert követ, azaz kerül az asztalra leves, valamilyen húsétel, majd egy mindenki által körülrajongott édesség. Ez a vasárnapi ebéd magyar oldala, a csavar a kubai ízesítésben és a kubaiak szerint nélkülözhetetlen alapanyagokban van.

  1. Első fogásként a forró, aranyló húsleves kerül az asztalra, de nem úgy, ahogyan gondolnád. A kubai húslevest a benne lévő selymesen lágy ízű kukorica, a karakteres ízekkel kecsegtető koriander és a frissességet, valamint pikáns ízt kölcsönző lime leve teszi különlegessé. Szentül hisszük, hogy ez minden idők legjobb kubai fogásainak egyike.
  2. Ezt követi az ún. „anyós-kedvenc”, amelyet Nacho le sem merne hagyni az étlapról: a ropa vieja, azaz a cafatjaira szaggatott, porhanyós marhahús kreol szósszal és pergő szemű, fölséges fehér rizzsel tálalva. Igazi királyi fogás!
  3. A vasárnapi ebéd lezárásaként aztán mindent megteszünk az édesszájúakért, amihez mi is lehetne jobb, mint a kubai flan? Ez az étel a tojás, a fahéj, a tej, a cukor és a vanília mennyben köttetett házasságából született csoda. Ha még nem készítetted el magatoknak otthon, sürgősen pótold.

Persze egy ilyen tartalmas menü után mindenkinek, még Chef Nachonak is szüksége van valamire, amire visszaadja az energiáját. Úgyhogy jöhet is egy csésze forró cafecito, azaz a kubai kávé. Sűrű, édes és krémes, időnként egy löttyintésnyi rummal megspékelve. Csak azért, hogy utána jól bírjuk a táncot.

Kubai kávé készítése

Azért a magyar fogások sincsenek elfelejtve

Amikor a szülőföldedtől távol élsz, óhatatlanul a választott hazád gasztronómiai kultúrájának hatása alá kerülsz. Olyan új ízekkel, fűszerekkel és alapanyagokkal ismerkedsz meg, amelyekkel szívesen főzöl, és az így készült ételt te is büszkén teszed majd a családod ünnepi asztalára.

Így van ezzel Chef Nacho is: Nem ritka, hogy megkívánja a kedvenc magyar fogásait, úgyhogy ilyenkor a hagyományos kubai fogások helyét bizony átveszi a jó erősre főzött marhahúsleves és a rántott hús, krémes burgonyapüré halmokon tálalva. És vajon mi ilyenkor a vasárnapi ebéd desszertje? Naná, hogy a palacsinta. Minden mennyiségben és ízesítésben.

Kíváncsiak vagyunk, nálatok mi kerül a vasárnapi asztalra. Megírod nekünk? Ha pedig elkészíted a kubai vasárnapi ebédet is, küldj nekünk róla fényképet. Imádjuk, ha más is szereti, amit mi. Persze megértjük, ha inkább Nachora bíznád a főzést, ezért van egy jó hírünk: idén is házhoz megyünk.

Ha tehát kipróbálnád a hamisítatlan latin fiestát a kubai gasztronómia remekeivel kísérve, mindezt a saját otthonodban, akkor csak írj nekünk. ITT tudjuk egyeztetni a részleteket.

Ha tetszett ez a blogbejegyzés, csekkold videóinkat is youtube csatornánkon, exkluzív tartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess minket az Instagramon!